Work in progress…

Afgelopen maand is een enorm drukke bedoening geweest. We werken aan verschillende projecten, en zijn (zoals zo vaak) wat sneller aan het dromen dan onze handen kunnen volgen.
Ik probeer steeds een nieuwsbrief uit te sturen met de hoogtepunten van ons harde werk; de afgewerkte producten. Dat gaat deze keer helaas niet lukken. Onze projecten zijn momenteel nog heel erg een ‘work in progress’.
Dat betekent natuurlijk niet dat er niets te vertellen valt!
Want met al dat gedroom, over en weer geloop, geknutsel,… zetten we ook grote stappen vooruit.
Ook in de moestuin wordt nog gretig doorgewerkt. Er wordt geoogst en proper gemaakt, onkruid uitgedaan, wintergroenten geplant,…
We naderen het einde van het hoogseizoen, maar voelen toch dat onze tuin nog een overdaad aan vruchten te geven heeft.
Ook die verwondering delen wij graag nog wat extra met jullie:
1. Tijd voor confituur!

De lekkerste tijd van het jaar is aangebroken; Confituurtjestijd!
Er wordt gretig gekookt in de keuken van Het Troetelhof. Geuren van aardbei, framboos, meloen,… Van allerlei soorten wordt confituur gemaakt en dit wordt dan in potjes verdeeld.
Onze persoonlijke favoriet? De confituur van zwarte besjes.
… Of toch eerder die van meloen en munt?
Wij zijn fan van al onze confituren. Maar de (voor ons) nieuwe ontdekkingen, daar vallen wij toch helemaal voor!
We proberen in onze lekkernijen trouwens de helft minder suiker te gebruiken dan gebruikelijk is bij de grote merken. Het fruit is van zichzelf al zo zoet, dat die extra suikers helemaal niet nodig zijn. Zo komt de smaak van de vruchten ook gewoon beter tot zijn recht.
Het enige wat nu nog rest is om scones te bakken om met de confituur op te smullen! Of doen we er wat van in de yoghurt? Of gewoon op een boterham?
Ik krijg al honger van dit te schrijven…
Bekijk snel alle soorten!

2. Tomaten, tomaten, tomaten en pulp

Na onze overvloed aan courgettes, worden we ondertussen overspoeld door tomaten. Het aangekondigde festijn laat niet te wensen over. Alle soorten, kleuren, vormen die we zetten, zijn terug te vinden in onze oogst. En dat is een hele verademing na dit voorjaar, want door de aanhoudende kou dachten we lang dat er helemaal geen tomaten zouden zijn dit jaar!

Helaas zijn er toch ook maar zoveel gerechten met tomaten klaar te maken. En na dagen en dagen van rode sauzen en soepen, zochten we toch ook een andere manier om onze oogst te verwerken.
Dus nu staan er potten en potten tomatenpulp op onze schabben. Klaar voor verkoop, en om deze winter heerlijke (spaghetti)sauzen mee te maken! Wanneer we opnieuw wat zin hebben in tomatensmaak…
Bekijk trouwens ook zeker onze tomatenpulp van enkel gele tomaten. Prachtige kleuren maken het koken aangenamer!
3. Onze bouwwerken

We knutselen gretig verder op onze boerderij! De voorbije maand kon je bij ons regelmatig volk zien passeren met houten balken, omheiningsmateriaal, gereedschap,…
We bereiden ons voor op de komst van enkele nieuwe bewoners. Dat betekent zowel binnen als buiten grote veranderingen aanleggen!
Van onze nieuwe kippen zijn jullie al op de hoogte (We zoeken nog steeds naar leuke namen!), maar er komen binnenkort ook andere dieren op de boerderij wonen! Spannend!
Naast onze eigen bouwwerken, werden er deze maand trouwens ook andere werken gestart, die voor wel wat hinder zorgden… Geen nood, we zijn ondertussen opnieuw bereikbaar vanuit de richting van Meer en Meersel-dreef. Kom je vanuit Meerle, zal er nog een tijdje een kleine omweg nodig zijn om op ons terrein te geraken…
4. Naar het einde van het seizoen?

Zij die er wat op letten beginnen al op te merken dat het seizoen aan het verschuiven is; de dagen zijn al iets korter, de avonden iets frisser, en de tuin begint andere gewassen naar voren te schuiven.
De pompoenen liggen bijna klaar om geoogst te worden, terwijl andere groenten dan weer aan het einde van hun productie staan.
Er is nog een ruime voorraad, die proberen we zo goed als we kunnen te verwerken, maar onze gedachten gaan toch ook al eens richting herfst- en winterprojecten. Want ook als de tuin minder oplevert, en de zonnige dagen naar grijs en regenachtig veranderen, weten wij wat te doen!
Wil je op de hoogte blijven van al onze avonturen? Hou dan zeker onze sociale media in de gaten! De komende maanden beloven nog spannende stappen vooruit.