Lentekriebels
De lente is in het land! Dat voelen we hier maar al te goed.
We hebben al enkele prachtige, zonnige dagen gehad waarop wij met veel ‘goesting’ het veld op trokken. Dan rekken wij onze dagen zo lang mogelijk uit en genieten van de zonnestraaltjes op onze gezichten.
Het is zo fijn om de eerste groeiende baby-groentjes te zien opkomen. Daardoor voelen we ons ondertussen weer een beetje ‘mama’ van alles wat bij ons groeit. We zien bijna dagelijks verschil in hoe de plantjes erbij staan, en zijn trots op hoe ze het stellen. Dat is misschien een beetje onnozel, maar o, wat hebben wij dit gemist tijdens de wintermaanden.
Ieder seizoen heeft zo zijn eigen charmes, maar de lente is bij mij toch veruit mijn favoriete periode. Je voelt de spanning van wat er nog gaat komen; een beetje zoals voorpret, alles ontwaakt en krijgt weer kleur.
Maar de lente heeft natuurlijk ook verschillende kanten. De ‘maartse buien’ hebben ons ook zeker niet gespaard, en gooien nog regelmatig roet in het eten. Zo wachten wij nog steeds op een goed moment om ons groentenveld om te laten ploegen, en zaaiklaar te leggen. De tijd begint wel wat te dringen, want wij willen een goede start maken in het teeltseizoen.
Uit voorzorg hebben wij al een ander stukje grond (dat we eigenlijk aan het voorbereiden waren om saffraankrokussen uit te planten in de herfst) omgevormd tot ’tijdelijke moestuin’. En ook in de serre staan er meer soorten te groeien dan wij oorspronkelijk gepland hadden.
Tja, meewerken met de natuur is niet altijd even simpel. Zeker niet wanneer de natuur geen teamspeler lijkt te willen zijn.
1. Nieuw leven


Ik zei het hierboven al:
Het is tegenwoordig weer zo’n oppepper om de serre in te wandelen en al die jonge kopjes boven de grond te zien! Van jonge sla (die we op ons veld vonden, de nieuwe generatie na de oogst vorig jaar), tot radijsjes en chinese kool. We hebben meer soorten groenten staan dan we eerst dachten in de serre te plaatsen.
Dat we ons volledige veld nog niet kunnen gebruiken is enorm frustrerend, want eigenlijk kan je je plan niet goed volgen. Maar ergens ook wel opwindend om weer wat te kunnen experimenteren.
En zo spannend om te weten dat over enkele weken hier lekker van gegeten kan worden!
Ik blijf me erover verbazen dat uit iets dat zo klein is als een zaadje, zo snel iets échts kan groeien…
2. Aftellen maar!

Nog eventjes aftellen, maar binnenkort gaan we van start met het nieuwe teeltseizoen! Dan is er weer vanalles nieuws te ontdekken en te proeven.
We maken een sterke start met de stengels uit onze mini-jungle; rabarber zal dit jaar zeker niet ontbreken. Daar hebben we een paar heerlijke receptjes voor klaarstaan!
Maar rabarber is niet het enige waar wij naar uitkijken. sla, venkel, courgettes, tomaten,… zalig toch? Om zo veel variatie te kunnen proeven. Nele legt ook graag uit waar al deze groentjes goed voor zijn, en hoe je ze in de keuken kan gebruiken.
Hier kan je onze abonnementen ontdekken. (psst; je kan ook afzonderlijke pakketten bestellen en laten leveren aan de verschillende afhaalpunten!)
Of kom deze zomer een kijkje nemen in onze hoevewinkel.
3. Steun voor onze bij-tjes

Één van onze uitgangspunten op Het Troetelhof is om regeneratief te werken. Wij willen onze impact op de wereld rondom zo positief mogelijk maken.
De natuur is onze belangrijkste partner, en wij proberen, als landbouwbedrijf, er zo veel mogelijk mee in samenwerking te gaan.
Dat doen we door aandacht te besteden aan de gezondheid van onze bodem, diversiteit in onze teelten te brengen en vooral ook door de biodiversiteit te ondersteunen.
Bestuivende insecten zijn zó belangrijk voor onze omgeving. Zonder hen zou het doodgewoon niet mogelijk zijn om voedsel te telen.
Daarom willen wij graag een boost geven aan onze zoemende vrienden. Dit doen wij door bloemenstroken in te zaaien met inheemse bloemensoorten.
Wil jij ook de bijen ook graag bij-voeren? Alle beetjes helpen!
Tussen 11 en 22 april kan je gratis een zakje bloemenzaad bij ons komen ophalen. Een zakje reserveren kan door een mailtje te sturen naar info@troetelhof.be
